Een scala van kleine projecten

Mevrouw Sumitra is moeder van een zoon van elf, Nimesh en een dochter van 15 Ayesha. mevrouw Sumitra, verloor begin vorig jaar haar man. Hij werkte op een steenhouwerij en kreeg tijdens zijn werk een grote brok steen op zijn hoofd. Hij overleed ter plekke! Wij bezorgden mevrouw Sumitra een baantje op de school van Piyananda en helpen haar dochter en zoon met een kleine steun voor boeken e.d. voor hun private school (zondagsschool) die beiden nu gratis volgen op Senehasa. Het leggen van contacten, het z.g. bruggen bouwen is in het vaak ongeorganiseerde Sri Lanka al genoeg om een probleem als dit op te lossen!
Aan de zeer schrijnende gevallen, die wij vaak tegenkomen in onze regio, proberen we ook altijd en zover mogelijk een steunende hand te bieden. We doen dit altijd in overleg met sociale zaken, plaatselijk bestuur en met onze bevriende monniken.  Het betreft hier meestal kleine giften, zoals laatst tijdens onze trip naar Baddegama. Een gezin met twee kinderen kreeg uitbreiding met een tweeling. Ze leefden in een lemen hutje en de man was thee plukker, maar had een vorm van borstkanker. Hij kon maar een paar uur plukken per dag en was dan doodop. Wij hielpen met 5000 roepies (euro 35) om de uitzet voor de kleintjes te kopen. Men was dolgelukkig en zeer dankbaar.

Onafhandelijk
Sri Lanka

Sinds 1948 is Sri Lanka een onafhankelijk land geworden, echter klinkt dit helaas mooier dan het in werkelijkheid is. Ze hebben jarenlang, en nog steeds, last gehad van heersers. Zo werd het land nog lang bestuurd door landen zoals Portugal, Nederland en Engeland. Hierdoor mist de bevolking een gedeelte zeggenschap in eigen land, omdat ze nooit zelf hoeven na te denken over uitvoer en samenhang in Sri Lanka.

Langzaam, maar zeker, komt de bevolking voor zichzelf op en neemt het eigen initiatief voor hun eigen toekomst. Ook hierin willen wij een steentje bijdragen door het overdragen van eigen ervaringen en wetenschap die zijn opgedaan door ons Nederlanders na jarenlange ontwikkelings-hulp aan vele onderontwikkelde landen.

 

Natuurrampen

 

Naast deze geschiedenis is Sri Lanka ook nog eens
de dupe geweest van diverse natuurrampen. Door vele
overstromingen
zijn niet alleen huizen, maar ook veel
primaire levensbehoeftes weggespoeld. Hierdoor hebben
veel mensen geen onderdak meer en/of er zijn naasten
aan verloren. Dit draagt uiteraard niet mee aan de
welvaart van de bevolking.